Hi, Welcome to my blog, enjoy reading.
RSS

11 Aralık 2008 Perşembe

Bir Flamenko Sehiri: Seville

Seville, turist görünümüne ve atmosferine rağmen kendinizi bir İspanyol gibi hissedeceğiniz İspanya’nın en güzel şehirlerinden bir tanesidir. İnsanları o kadar sıcaktır ki sizi tanısınlar ya da tanımasınlar size mutlaka selam verirler ve her an yardım etmeye hazırdırlar. Şehrin meydanında başlayan yürüyüşünüz sizi ara sokaklar doğru götürür; yol bitiyormuş gibi hissederken bir anda karşınıza ufak bir meydan (Plaça) çıkar ve oradan yine ara sokaklara doğru şehiri keşife çıkarsınız.

Flamenko yüzyıllar önce Endülüs (Andalucia) çingeneleri ile başlayan bir tarihe sahiptir ve 17. yüzyılın sonlarına doğru müziksiz bir şarkı olarak, yoksulluğu, zulumü ve kişisel acıların anlatıldığı bir şekilde kesinlik kazanmıştır. Flemenkonun müziği dinlerken oryantel kökenli kendine has, asla Batı müziğine benzemeyen akor yapısını hissedebilirsiniz.

Seville’de bir flemenko gösterisi izlemek herşeye bedeldir. Genelde küçük ve otantik avlularda (Patio) yapılan bu gösteriler esnasında siz o ayakların nasıl bu kadar hızlı hareket ettiğine inanamaz, gitar çalan ellerin hangi an nerede olamaları gerektiğine nasıl bu kadar hızlı karar verdiğini anlayamazsınız. Önce gitarist ve solist çıkar sahneye. Öyle içten bir ağıtla başlar ki gösteri, önce size derdini anlatan bir şairin eserini okuyor gibi hissersiniz. Hemen arkasından bayan flemenkocu girer sahneye, dilini tamağına vurarak çıkardığı sesle adeta ritim tutar. Dansı ile kavgasını anlatır, ayaklarını her yere vuruşunda tepkisini dile getirir.. Gözlerini gözlerinize diker, büyülenirsiniz. Şimdi ise sıra erkek flemenkocuya gelmiştir. Tam bir beyendi gibi görünür; gömleğinin üzerine bir yelek giymiştir ve uzun saçlarını briyantinleyerek geriye doğru taramıştır. Ayakkabılarının ışıltısı gözlerinizi alır. Bir erkek vücudunun ne kadar estetik olabileceğinin kanıtıdır dansı. Durak durak bilmeden, soluk almadan ve asla yorulmadan dans eder.

Tutku, özgürlük, isyan, hüzün ve mutluluğun adımlarıyla izlemek ve hissetmek üzere bir gün mutlaka Seville’e gidin!

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Ben almanyadan sevgi, gercekten cok guzel bir blog, eger twitter veya facebook sayfasi varsa hemen
ekliycegim.