Hi, Welcome to my blog, enjoy reading.
RSS

26 Kasım 2009 Perşembe

İspanya Tatili

İspanya Tatili

2008 yılının kurban bayramında ben ve Ercan ile kendimizi 10 günlük bir ispanya tatili ayarladık. Ama öncesinde güzelce bir hayal edip tasarladık :) Tüm tatilin fotoğraflarına zaten sitede yer verdim ancak burada tatil öncesinde benim ve Ercantomun yaptığı tam bir aylık hazırlık aşamasında edindiğimiz tecrübeleri aktarmak istiyorum ki gerçekten bize göre dört dörtlük bir tatil planı oldu. (Tatil in kendisi de öyle oldu tabi :)). Ercan’ın da dediği gibi “çok optimum bir plan oldu!”.

Uçak biletlerimizi bayram tatilinin ortasında başlayacak ve çok sonrasında bitecek şekilde ayarladık. Yani aslında arz talep dengesinde talebin az olduğu donemde yer bulmaya çalıştık. Nitekim THY sağ olsun o tarihe inanılmaz uygun bir kampanya koymuştu. Aşağıda ispanya haritasını koydum.

Gidiş gelişimizi Barselona üzerinden ancak nereleri kesin görmek istediğimizi tam olarak başta karar veremedik. İlk başta Barselona sonrasında Madrid ve Güney Ispanya… Burada araba kiralayıp tüm güney ispanyayı gezme planımız vardı. Sonrasında acaba Mallorca, İbiza veya Portekiz’i de bu plana dahil edebilir miyiz diye düşündük. Kültür turu yapacaksanız zaten baştan Mallorca ve İbiza’yı pas geçmeniz gerekiyor. Nitekim iki adaya gidip gelmek bile hem inanılmaz maliyetli hem de vakit kaybettirici oluyor. O yüzden ilk başta “must” ları çıkarmaya karar verdik. Barselona, Madrid, Sevilla ve Granada (Elhamra Sarayı). Bütün planları bu şehirler üzerine kurunca ve tren saatlerine bakınca porto ve lizbonu plan dışında bıraktık. Aynı şekilde Valencia’yi da görmeyi çok istememiz rağmen ters tarafta kaldığından ve vakit kaybında yol açacağından plan dışarıda kaldı. Uzun bir yol haritası, tren saatleri, uçak saatleri planlamasından sonra nihai durum şu şekilde ortaya çıktı;

Barselona’da 4 gün 3 gece,
Son gece saat 12’de Barselona’dan otobüse binip sabah erken varacağımız Madrid’te sadece 1 gece kalmak
Ertesi gün sabah hızlı tren ile sevilla’ya geçmek,
Seville'de 3 gün 2 gece kaldıktan sonra araba kiralayıp,
Önce Cordoba (1 gün)
Sonra Granada (1 gün)

Ve en son Malaga (1 gün) kalıp son gün uçakla malaga’dan tekrar barselona’ya gidip iner inmez de bir4 iki saat arayla uçakla Türkiye’ye dönüş.

Son gece

seklinde tam 10 günlük müthiş bir plan.

Sıra bu tatilin ipuçlarına ve size yol gösterecek kaynaklara yer vermeye geldi.

Önce klasik olarak http://www.tripadvisor.com/ ve http://www.lonelyplanet.com/ gibi herkesçe bilinen siteler dışındaki birkaç site.

http://gospain.about.com/

http://www.barcelona.com/

http://www.raileurope.com/europe-travel-guide/spain/map.html

Buradan bazı genel bilgiler bulmanız mümkün.

Şehirler ile ilgili yaşadığımız her şeyi ayrı ayrı başlıklar halinde fotoğrafların başında yer vereceğim, ancak hızlı tren bileti, otobüs bileti gibi, araç kiralama, iç hat uçuşu, Elhamra sarayı giriş bileti gibi konuları bizim gibi gitmeden halletmeniz sizin yararınıza.

Barselona’dan Madrid’e 8 saatlik bir otobüs yolculuğu ile gittik ama inanılmaz pişman olduk. Bir çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Ispanya’da da tren uçak gibi ulaşım yolları gelişmiş olduğundan otobüsü daha ziyade Bangladeş, Sri Lanka, Nijerya gibi gelişmemiş ülkelerin vatandaşları kullanıyor. Yani zannetmeyin ki internetten süper sitesi olan otobüs firmaları oranın Varan’ı veya Ulusoy’u. Bildiğiniz Hidayet turizmi J. Hatta şöyle diyim koskoca Barselona Madrid arasında bir firma sefer yapıyor. Bu da talebin ne kadar az olduğunu gösterir. Peki neden hızlı tren ile gitmedik. Çünkü hızlı tren kişi başı 140 Eur iken biz kişi başı 30-40 Eur gibi bir rakamla gittik. Ve gece yolculuğu yaptığımız için bir gecelik otel parası vermedik. Evet iyi bir tasarruf oldu ama yine de çok tavsiye etmem.

Madrid-Sevilla arası hızlı tren daha uygundu. 3 saat gibi bir süre ve kişi başı 80 Eur gibi bir rakamdı. Biletinizi gönül rahatlığıyla http://www.renfe.com/ dan alabilirsiniz. Oranın devlet demiryollarıdır kendileri.

Sevilla’dan kiralayacağımız arabayı da http://www.holidaycars.com/ dan aldık. Merkezi Hollanda olan bu firma da oldukça sağlam. Avis, Europcar vb firmalar için aracı gibi çalışıyor. Biz çok uygun bir fiyata 4 gün için peşinen bir araba kiralamıştık. Gittiğimizde hiçbir sorun yaşamadan aldık. Aslında bir sorun vardı. O da normalde sabaj saat 10:00 gibi teslim almamız gereken arabayı benim alışveriş merakım yüzünden saat 16:00 da teslim almaya gittiğimiz golf marka arabamızı başkasına vermiş olmaları. Kısaca “kusura bakmayın geç kaldınız” dediler. Ercan’dan bir papara yedik ama üstüne günlük 20 eur gibi bir fark vererek son model bir audi A4 vermeyi teklif ettiler Allahtan. Ercan hemen atladı tabi :) GPS de kiralıyorlar haliyle ve GPS aleti ile her caddeyi sokağı, oteli, restorandı o kadar kolay buluyorsunuz ki araba kullanırken kaybolur muyum endişesi yaşamıyorsunuz. Yalnız günlük 16 Eur gibi bir ücreti var. O yüzden 4 gün gibi bir süre bu parayı vereceğinize buradan gitmeden basit bir tane satın almanız bile kariniza olabilir.

Bu arada hangi şehre önce gideceksiniz, hangisi yakın hangisi uzak onu bulmak için de en mantıklı yol http://www.viamichelin.co.uk/viamichelin/gbr/tpl/hme/MaHomePage.htm
sitesini kullanmak.

Son olarak da iç hat uçuşumuz; http://www.spanair.com/web/es-es/ Kişi başı yine 35 Eur gibi bir rakamla ve çok iyi bir saatte Malaga’dan Barselona’ya döndük. Havaalanında freeshopta geçirdiğimiz birkaç saat sonrasında canım THY ile anavatanımıza döndük. :)

Şehirler ile ilgili detay bilgilere ilgili yerlerde değineceğim ama şunu özetle söylemek mümkün. Barselona ve güney ispanya apayrı dünyalar. Barselona için 3-4 gün yeter de artar bile. Madrid için en fazla iki gün (1 gün Prado müzesi için olursa yoksa bence 1 gün de yeter) Sevilla mutlaka görülmeli ve en az 2 gün. Diğer yerler için 1 gün yeter. Zaten Elhamra Sarayı dışında fazla bir şey yok ama Endülüs kültürünü her yerde parça parça almanız gerekiyor. Bizim gitmediğimiz veya planımıza uymayan Toledo ve Valencia da çok popüler yerler. O yüzden dileyenler buraları da değerlendirebilir.

9 yorum:

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

I'll immediately clutch your rss as I can't find your
email subscription hyperlink or newsletter service.
Do you've any? Kindly allow me know so that I may just subscribe. Thanks.
My weblog - vidacup products

Adsız dedi ki...

I'll immediately clutch your rss as I can't find your
email subscription hyperlink or newsletter service. Do you've any? Kindly allow me know so that I may just subscribe. Thanks.
My page :: vidacup products

Adsız dedi ki...

Good web site you have got here.. It's difficult to find high-quality writing like yours nowadays. I truly appreciate individuals like you! Take care!!
Review my page cheap dr. dre pro headphones online

Adsız dedi ki...

I couldn't resist commenting. Perfectly written!
My web page ; Audience Interactive

Adsız dedi ki...

Please let me know if you're looking for a article writer for your site. You have some really good posts and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd love to write some content for your blog in exchange for a link back to mine.
Please send me an e-mail if interested. Many thanks!
Also see my website: Deborah Koval

Adsız dedi ki...

Malaysia & Singapore & brunei greatest online blogshop for wholesale &
quantity korean accessories, accessories, earstuds, necklace,
rings, bracelet, bracelet & hair accessories.
Offer 35 % wholesale markdown. Ship Worldwide
My webpage :: kardus

Adsız dedi ki...

Hi, its fastidious paragraph regarding media print, we all be
aware of media is a fantastic source of facts.
Also see my web page - motivational speakers Gauteng

Adsız dedi ki...

Whoa! This blog looks exactly like my old one!
It's on a entirely different subject but it has pretty much the same page layout and design. Great choice of colors!

my site: buy cheap youtube views